O le a le Tearing?

O loimata e iai sona sao taua tele i le soifua maloloina ma le aoga o mata. O le vai e fesoasoani e lubricate ai le laumata, fufulu ese soʻo se otaota, saunia meaʻai, ma e iai mea faʻamaʻi. O le mea lea, o le i ai o loimata e matua masani lava. Ae peita'i, afai e tele naua loimata o lau taifau i taimi uma, e ta'ua o le epiphora, e ono iai se tasi o fa'afitauli nei.

Mata ita

Alavai maligi masani

Mata papa'u

Conjunctivitis

Mata mumu (allergies, hyphema ma fulafula na o ni nai mafuaaga o lenei tulaga)

E ui o le tele o loimata o mata e le o se mea e lamatia ai le ola, atonu e te manaʻo e asiasi i lau fomaʻi manu ina ia togafitia le mafuaʻaga o le masae. I le faia o lea mea o le a e mautinoa ai o mata o lau fagafao e maloloina ma leai ni fa'ama'i.

maileAisea e Sae ai Maile

E lua mafua'aga masani e mafua ai le sasae tele, po'o le epiphora, i maile o le ita o mata ma le tafega o loimata. E tele mafua'aga o le ma'i e mafai ona matua'i eseese mai le fa'ama'i o le i'a i fa'ama'i nifo. E ui o le epiphora e taatele ma e le o se mea ogaoga i tulaga uma, e mafai ona faigata tele ona foia.

Mata ita

Pe a saisaitia se mea mai fafo i le mata o lau taifau, atonu e te matauina le tele o loimata faʻapea foʻi ma le faʻafefe ma le gaogao i mata. Ose fa'afitauli lea e mana'omia ona fa'afo'i vave ona o le tu'u umi o se mea ma'ai i le mata e mafai ona fa'aleagaina tele. Fa'atulaga se taimi ma lau foma'i manu i se taimi vave e maua ai se fesoasoani e aveese le mea.

Alavai Loimata lē masani

E sili atu le lavelave nai lo se mea na pu'eina i le mata, e mana'omia e lau taifau ona fai se su'ega la'ititi ina ia mautinoa o lo'o tafe lelei le mata. O se vali e ta'ua o le fluorescein o le a fa'aoga i luga ole mata. Afai e sa'o lelei mea uma, o le a aliali mai le vali i puisu i ni nai minute.

Afai e iai se fa'afitauli ile alavai masae atonu e iai ni nai mafua'aga, e pei ole:

Ua poloka ala loimata

O lauulu uumi faataamilo i mata e tafiesea ai le susu mai mata

Mata Papa'u

Talu ai ona o nisi fa'ato'aga e laiti mata, o le fausiaina o latou foliga e le mafai ona taofiofia le tele o loimata e maua; o le mea lea, e mafua ai le masae ma le pisia o fulufulu mata. Ole fa'afitauli lea e mafai ona foia ile taotoga. Ophthalmologists o se ituaiga o foma'i fa'apitoa i lea ituaiga o taotoga mata e sili ai mo oe le fa'atulagaina o se taimi e feiloa'i ai ma i latou pe afai o lo'o e mafaufau e toe fai se taotoga mata mo lau maile.

Conjunctivitis

O le fula o le conjunctiva e mafai ona tupu ona o le faʻamaʻi poʻo le faʻaalia i mea faʻafefe. O lenei mafua'aga o le saeia o taifau e tatau ona iloilo e lau foma'i manu ona o siama po'o mea leaga e ono afaina ai le mata.

Mata mumu

O lenei faaupuga e aofia ai le tele o mafuaʻaga o le saeia. O tulaga e pei ole allergies, se tino ese i le mata, ita i le ivi, ma le blepharitis e mafai uma ona mafua ai le masae tele. So'o se taimi lava e foliga mai o lo'o i ai se ma'i mata lau fagafao, fa'afeso'ota'i lau foma'i manu ina ia mafai ona togafitia le ma'i; o lau soa atonu o loʻo feagai ma le tiga faʻatasi ma le papala poʻo le faʻafefe i le mata. Togafitiga mo allergies e mafai ona fa'aitiitia le masae e pei ona mafai e vaila'au mo se maosi po'o le papala.

---------------------------------------- ------------------------------

maile O le a le mea e fai pe a sae lau Maile

Afai o le vai e sau mai le mata o lau taifau e mama ma manino, e le tatau ona tele naua mea e popole ai, aemaise lava pe afai e te maitauina e le o iai se tiga iloga o lau taifau. Ae ui i lea, soʻo se ituaiga o sasae tele e tatau ona siaki ile falemaʻi. I le taimi nei, aveese lemu le tele o loimata mai le fulu o foliga ma se ie taele poʻo se pulu cotton ua fufui i le vai mafanafana. Tape ese ma alu ese mai le mata ina ia aloese mai le afaina o le mata. E taua le aveese o lenei vai ona e fiafia le siama e fafaga i le susu, o lea e te le manaʻo ai e tumau i luga o le fulufulu o lau fagafao.

Afai o loimata e o faatasi ma se mea e lanu meamata, samasama, pe pei o le nana, e te manaʻo e faʻatulaga se taimi ma lau fomaʻi i se taimi vave e mafai ai. O lanu eseese e mafai ona avea ma faʻailoga o faʻamaʻi poʻo se manuʻa o lea e sili ai le feutagai ma le fomaʻi manu ile auala sili e togafitia ai le maʻi autu.

---------------------------------------- ------------------------------

maile Puipuiga o le Saeia

E ui ina matou manana'o e faia le mea sili i le puipuia o a matou manu, o le puipuia o se manu'a mata e mafai ona avea ma se mea faigata e ausia. I tulaga uma o le umiaina o fagafao, ia mautinoa e mata'ituina lau fagafao a'o i fafo e aloese ai mai le aafia i mea leaga ma tulaga. O le mea sili e mafai ona e faia o le mautinoa i taimi uma e asiasi i le fomai manu ina ia mafai ona faʻamaonia le tulaga aʻo leʻi taumafai i soʻo se fofo ile fale. Afai e te matauina ua tele naua le masae o lau taifau, fa'alogo lelei i le lanu o le alu fa'apea ma amioga a lau maile. O le aveeseina o se mea mai fafo mai le mata poʻo le fuafuaina o se ala loimata ua poloka o le galuega lea a le fomai manu; o lea ia fa'afeso'ota'i le fa'afitauli i se taimi vave e mafai ai ona 'alofia se isi manu'a i le mata.


Taimi meli: Mati-01-2024